jari jemari menyusun rentak hidup...

January 2, 2013

JOM BERUBAH!

 Penggunaan kalimah-kalimah Allah SWT yang lain adalah :
  1. " Allahuakbar " : " Allah Maha Besar " & " SubhanAllah " : " Maha Suci Allah ". - Digunakan ketika kagum terhadap sesuatu perkara atau keadaan.
  2.  " LailahaillAllah " : " Tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah ". - Digunakan ketika kita terkejut dengan sesuatu keadaan atau perkara.
  3. " Astagfirullahhalazim " : " Aku memohon keampunanMu Ya Allah ". - Digunakan ketika berhadapan dengan situasi kurang baik atau tidak baik, atau ketika kita menguap.
  4. " Inalillah " : " Kepada Allah kita kembali ". - Digunakan ketika menerima berita kematian seseorang, kasakitan atau kemalangan yang menimpa. Ketika ditimpa musibah sama ada besar atau kecil. Berlaku kehilangan atau sekecil-kecil perkara seperti terjatuh pen.
  5. " Alhamdulillah " : " Segala puji bagi Allah ". - Digunakan ketika selepas sendawa, selepas bersin, ketika bangun tidur dan disebut setiap masa ketika ingin memuji Allah SWT ke atas nikmat dan rezeki yang diberi kepada kita.
  6. " Nauzubillahhi Min Zalik " : " Kami memohon perlindungan Allah daripada perkara itu ". - Digunakan ketika untuk memohon supaya dijauhkan oleh perkara yang tidak baik.

No comments:

Post a Comment